Pages

Mies – varo näitä syöpiä

11.6.12

"Molemmilla sukupuolilla on olemassa syöpiä, jotka ovat yleisempiä kuin muut. MSNBC listasi syövät, joiden mahdollisuuksista jokaisen miehen tulisi olla tietoisia.

Eturauhanen
Eturauhassyövällä on hyvin vähän ennustavia merkkejä. Normaali eturauhastesti selvittää onko eturauhasesi epänormaali. Tämän lisäksi verikokeessa voidaan löytää syöpään viittaavia antigeenejä. Vaikka virtsausongelmat voivat kertoa eturauhasongelmista, ei niitä kuitenkaan kannata ajatella automaattisesti syövästä kertovina merkkeinä.

Keuhkot
Keuhkosyövälläkään ei ole kunnon etämerkkejä, varsinkaan syövän alkuvaiheessa. Mutta sitkeä tai verinen yskä on hyvin mahdollisesti merkki vakavasta keuhko-ongelmasta. Myös rintakipuja kannattaa tarkkailla. Keuhkosyöpä voidaan todeta röntgenkuvien ja koepala-tutkimuksen yhteispelillä.

Virtsarakko
Virtsarakon syöpä näyttäytyy alkuvaiheessa verisenä virtsana, mikä voi toisaalta olla merkki myös munuaiskivistä. Virtsarakon syöpä on hyvä todeta ajoissa, jolloin sen paraneminen on todennäköisintä. Vaikka kivulias virtsaaminen tai pieni rakko voivat myöskin olla huolenaiheita, ne harvemmin merkkaavat syöpää. Joka tapauksessa virtsaamisongelmien sattuessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lymfooma
Jos kaulallasi, kainaloissasi tai nivusissa on havaittavissa kipeitä ja turvonneita imusolmukkeita kannattaa kääntyä nopeasti lääkärin puoleen. Vaikka tilanne saattaa johtua normaalista flunssastakin, pitkäaikainen kipu saattaa olla merkki syövästä. Muita ennakkomerkkejä ovat kova laihtuminen, imusolmukekipu alkoholin käytön yhteydessä tai kutiava ja turvonnut imusolmukealue. Syöpä on helppo todeta verikokeissa ja koepala-tutkimuksessa.

Suolisto
Suolistosyövän ensimerkkejä on verinen uloste, joka on aina paha asia. Vaikka verisyys saattaa johtua muistakin seikoista, on verisen ulosteen syyt aina hyvä selvittää. Suolistosyöpä todetaan normaalisti kolonoskopiassa.
" (Poliklinikka)- Varo, syöpä!
- Äh, se on vaan ihosyöpä. Ei se tee mitään. Ne syövät, joita pitää varoa, on ihan toisia.
- Ai no sitten.

0 vastalausetta: