Pages

Nämä ovat vaarallisimpia harrastuksia

8.6.12

"Polkupyöräily, ratsastus ja joukkuepallopelit aiheuttavat eniten harrastusperäisiä vakavia vammoja.

Korkeaenergisiä vammoja saaneen tapaturmapotilaan selkärangan ja lantion vammojen tutkimisessa tulisi pääsääntöisesti käyttää tietokonetomografiaa perinteisen röntgenin sijasta, sanoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt erikoislääkäri Frank Bensch. Bensch havaitsi myös, että vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyvistä vakavista vammoista suurin osa syntyy polkupyöräilyn yhteydessä. Benschin väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa 8.6.

Liikenneonnettomuuksien, putoamisten ja muiden vakavien tapaturmien aiheuttamat vammat ovat tapaturma-asemien arkipäivää kaikkialla maailmassa. Myös urheiluun ja vapaa-ajan harrastuksiin liittyvät onnettomuudet ovat yleistyneet. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan päivittäin noin 16 000 ihmistä kuolee ja vielä useammat jäävät vammautuneiksi tapaturmien seurauksena.

Bensch selvitti väitöstyössään myös sitä, millaisissa vapaa-ajan toiminnoissa sattui eniten vakavia tapaturmia ja millaisia vammoja näissä yleisimmin syntyi.

- Eniten vakavia vammoja syntyi polkupyöräilyn yhteydessä, seuraavaksi yleisimpiä olivat ratsastukseen ja joukkuepallolajeihin liittyvät vammautumiset. Tavallisimmat vammat olivat pään sisäiset vammat, kasvojen luiden murtumat ja selkärangan vammat, Bensch kertoo.

...
" (IL)- Kato nyt tota. Muksut pelaa ulkona futista.
- Aivan käsittämättömän vaarallista touhua. Tossa muljahtelee polvilumpiot paikoiltaan ja tulee kaiken maailman selkärankavammoja.
- Ei voi tajuta. Mut hei, kumman vuoro se oli?
- No mun vuoro. *klik* Tyhjä oli.
- Jännäksi menee, oli jo neljäs patruunapesä. Ojennas se revolveri mulle.

0 vastalausetta: