Pages

Asiantuntija paljasti: Näin tunnistat valehtelijan!

31.8.12

"Viimeisin tutkimus paljasti äskettäin, että ihmiset valehtelevat usein tehdäkseen elämästään helpompaa. Totuuden kiertäjä voi kuitenkin olla myös vahingollinen lähipiirilleen. Nyt eräs brittiläinen asiantuntija on kertonut, miten valehtelijan voi tunnistaa helposti.

Hertfordshiren yliopiston psykologian professorin Richard Wisemanin mukaan valehtelevan henkilön voi tunnistaa keskustelukumppaniaan tarkkailemalla. Valehtelija keksii usein tarinoita, joita ei koskaan tapahtunut. Tämän vuoksi hän saattaa käyttää hyvin vähän omaan itseensä viittaavia sanoja.

Totuuden kiertäminen syö ihmiseltä energiaa ja vaatii myös keskittymiskykyä. Ihmiset ovat usein liikkumattomia keskittyessään johonkin. Kesken keskustelun jäykistyvä henkilö voikin valmistautua valheen kertomiseen.

Valehtelu voi tehdä epävarmaksi keskustelussa, jolloin henkilö epäröi vastatessaan enemmän kuin normaalisti. Jotkut narraajat sekoavat sanoissaan. Äkillisen tauon pitäminen ennen vastaamista voi olla myös merkki valehtelusta.

Valehtelijat liikuttelevat käsiään enemmän kuin totuuden puhujat. Suun peittäminen kädellä voi olla merkki ujoudesta, mutta myös valehtelusta. Jutellessaan valehteleva henkilö saattaa lisäksi kosketella levottomasti hiuksiaan, uutisoi Daily Mail -sivusto.
" (Stara)- ...ja sitten Vesa meni ja otti--*urk*
- Hei, sä jäykistyit kesken keskustelun! Eli tutkimusten mukaan sä valmistaudut just nyt valheen kertomiseen!
- Apua, sydän. Ambulanssi!
- Haha, en usko. Narraaja. Huono vitsi.

0 vastalausetta: