Pages

Puhkeamaton autonrengas kehitteillä

3.8.12

"Ilmatäytteinen autonrengas keksittiin alun perin jo 1845. Nyt pyörä ollaan keksimässä uudelleen ja puhkeamattomana.

Japanilaisen rengasvalmistaja Bridgestonen uudenlainen Airless Concept Tire pyrkii syrjäyttämään perinteiset renkaat, joiden heikkous on edelleen se, että ne voivat puhjeta.

Jos Bridgestone saa renkaansa kuluttajamarkkinoille, autoilijoilta säästyisi polttoainetta ja rikkoontuneen renkaan vaihtamisen vaiva. Lisäksi vanhojen autonrenkaiden kasvavat jätekasat jäisivät historiaan.

Uudenlaisen renkaan sisin osa koostuu alumiinirenkaasta, jota ympäröivien säikeiden verkko on termoplastista muovia. Uloimmaksi on kiedottu levy perinteistä kumia.

Tietokonemallinnuksen avulla termoplastiset muovisäikeet on järjestetty siten, että rengas kantaa ajoneuvon painon, mutta joustaa kuopissa. Bridgestonen mukaan uusi rengas säästää polttoainetta, koska pyörintävastus on pienempi. Rengas on myös kierrätettävissä, koska päinvastoin kuin kumi, termoplastinen muovi on helppo sulattaa.

Tällä hetkellä Bridgestone testaa halkaisijaltaan 20 senttimetrin kokoisia renkaita esimerkiksi trukeissa. Yhtiö kehittelee myös suurempia renkaita autoja varten, mutta haasteita on vielä muun muassa renkaan säänkestävyydessä.

Bridgestone ei vielä halua arvioida, milloin renkaat tulisivat markkinoille, mutta kilpaileva ranskalainen Michelin on kehittänyt vastaavaa puhkeamatonta rengasta jo vuosia. Lisää tietoa Michelinin renkaasta esittelyvideolla.

Bridgestone esittelee prototyyppirengastaan Japanin autonäyttely kuvatulla videolla. Myös muilla rengasvalmistajilla on vastaavia kehitysprojekteja.
" (3T)- Katso vaimo, kehitin puhkeamattoman ren--
- Älä nyt, kun vauva itkee. Imetän.
- Mutta min--
- SHH! No niin, nyt se nukahti. Niin mitä?
- Niin, laitoin termoplastista muov--
- No nyt vauva heräsi taas. Sillä on näköjään vaippa täynnä.
- Mutta kun tässä on säikeet järjestet--
- Hei nyt en ehdi kuule kuunnella mitään sun juttuja kun pitää lähteä pesemään vauvan peppua. Että kerro joskus toiste.
- Tiedän kyllä mitä puhkeamatonta keksin seuraavaksi.

0 vastalausetta: