Pages

Tutkimus vahvistaa: Älä tee elämäsi suuria päätöksiä alle 30-vuotiaana!

28.8.12

"Paljon parjattu nuoruuden pitkittäminen saattaakin olla tarpeellinen elämänvaihe.
Jos lapsesi ei ole vähän päälle 20-vuotiaana vielä löytänyt sitä oikeaa ammattia, puolisoa tai taloudellista riippumattomuutta, ei kannata huolestua.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan aivot eivät suinkaan ole täysin kehittyneet vielä murrosiän jälkeen, kuten aikaisemmin on luultu. Siksi ihminen onkin henkisesti parhaiten varustettu suuriin päätöksiin vasta ollessaan 20-vuotisjaksonsa loppupuolella, kirjoittaa The Wall Street Journal.

Aivot muotoutuvat lopulliseen, aikuiseen muotoonsa kahden- ja kolmenkymmenen ikävuoden välillä. Silloin ne karsivat käyttämättömiä hermoyhteyksiä ja vahvistavat niitä, jotka ovat jäljellä.

Helpotus vanhemmille

- Viime aikoihin saakka ihmisten on pitänyt tehdä tärkeitä elämänvalintoja koulutuksestaan, urapoluistaan ja kumppaneistaan, vaikka osat aivoista eivät vielä ole olleet optimaalisia sellaiseen, sanoo neurotieteilijä Jay Giedd yhdysvaltalaiselta National Insitute of Mental Health -laitokselta.

Tulokset tukevat uutta tutkimussuuntausta, jonka mukaan on olemassa ikävuosiin 18–29 sijoittuva ikäkausi.

- Vanhemmille pitäisi olla helpotus ymmärtää, että tyypillinen 20-vuotias ei tiedä, mitä haluaa, ja muuttaa mieltään nopeasti, sanoo Jeffrey J. Arnett, psykologian professori Clarkin yliopistosta.

Clarkin yliopiston tutkimuksessa haastateltiin yli 1 000 nuorta aikuista. Heistä 72 prosenttia sanoi ajanjakson olevan stressaava
." (IS)- Mutsi hei.
- No kerrohan, poikani.
- Mä tässä rupesin funtsimaan vähän tätä ja tulin miettineeksi, että ehkä mä haluaisin sittenkin tehdä jotain muuta ku tätä duunia mihin opiskelin.
- Mutta sähän olet siinä tosi hyvä ja tehnytkin sitä hyvän tovin.
- Niin, mutta mä oon nyt kolmekymppinen ja musta tuntuu, että mä haluan tehdä jotain muuta. Aiemmin mun aivot eivät olleet optimaaliset ymmärtämään mun oikeata potentiaalia. Me lähdetään jätkien kanssa vähän reilaamaan tonne maakuntiin.
- Eli siis jätät tosta noin vain varman ja hyvän työn?
- No...niin.
- Oletko nyt ihan varma tästä asiasta? Teet kyllä mielestäni aikamoisen mokan.
- Nyt jos koskaan olen varma.
- No jos olet varma, niin kerrotaan sitten isällesikin. Joosef hei, Jeesus haluaa näin kolmekymppisenä lopettaa puuseppäilyn ja lähteä kavereidensa kanssa hengailemaan!
- Se haluaa tehdä mitä?!

0 vastalausetta: