Pages

Turun kaupunki muistuttaa noudattaneensa lakia useimmiten

29.8.12

"Turun kaupunki on lähettänyt tiedotteen, jossa kommentoidaan Turun Sanomien tiistaista uutista kaupungin salauskäytännöistä. Keskushallinnon tiedotteessa muistutetaan, että kaupunki on useimmissa käsittelemissään asioissa noudattanut lakia.

”Turun kaupunginhallitus on useimmissa salaamissaan pöytäkirjakohdissa noudattanut julkisuuslakia ja Kuntaliiton suositusta. Muissa tapauksissa pöytäkirjakohtien salassapitoon ovat vaikuttaneet tiedonkulkuun ja lain tulkintaan liittyvät ongelmat”, tiedotteessa todetaan.

”Hankinta-asioiden kohdalla syynä ovat olleet tiedonkulun ongelmat kaupunkikonsernin sisällä. Näiltä osin salaukset on jo purettu ja julkisuuslain mukainen avoimuus toteutettu”, tiedotteessa vakuutetaan.

”Kassaraporttien salaamisen osalta kyse taas on julkisuuslain poikkeavista tulkinnoista. Kummassakaan tapauksessa kaupunki ei ole tarkoitushakuisesti pyrkinyt salaamaan tietoa”, tiedote korostaa.

Turun Sanomat kertoi tänään Turun kaupungin rikkoneen kuuden viime vuoden aikana julkisuuslakia yli sata kertaa. Lähteenä olivat kaupunginhallituksen päätöspöytäkirjat.

Kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että määrä on päätösten kokonaismäärään nähden vähäinen. Turun kaupunginhallitus käsitteli 2007-2012 yhteensä 3881 pöytäkirjakohtaa. Niistä salassa pidettiin 152 eli 3,9 prosenttia.

Salatuista 152 pöytäkirjakohdasta 47 koski hankinta-asioita, jotka tulevat julkisiksi vasta hankintasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. ”Kaikissa tapauksissa tieto sopimuksen allekirjoittamisesta ei ole aina kulkenut kaupungin sisällä toivotulla tavalla”, kaupungin tiedotteessa todetaan.

”Hankintasopimusten allekirjoittamiseen liittyvään tiedonkulkuun kaupungin organisaatioiden välillä onkin kiinnitetty erityistä huomiota toukokuusta lähtien, jolloin tieto ongelmista tuli esille. Kaikkiin allekirjoitettuihin hankintasopimuksiin liittyvien päätösten salaukset on kuitenkin purettu kesän aikana”, tiedote kertoo.

Turun Sanomat lähetti kaupungille selvityspyynnön salaisista päätöspöytäkirjoista viime syksynä.
" (TS)- Tuli sitten vähän mokattua, Raine.
- Joo.
- Eli tässä olis meillä käsillä murtautuminen, näpistys, lievä pahoinpitely, auton luvaton käyttöönotto, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja rattijuopumus. Eikä edes ekaa kertaa. Ajattelitko joskus ruveta noudattamaan lakiakin?
- Hetkinen, tuo on vähän liioiteltua.
- Mitä?
- Minä rikon aika harvakseltaan lakia. Odotahan niin näytän.
- Mutta--
- Kas täältä kaivetaan Suomen Laki tähän pöydälle. *tömps*
- Mistä sä löysit tuon täältä kuulusteluhuoneesta?
- Ei sillä nyt oo väliä. Mutta katsohan tätä, konttilaki vuodelta 1998. Pykälä viisi. "Kontin omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että kontti pidetään kunnoltaan turvallisena. Jos omistajan kotipaikka tai päätoimipaikka on Suomessa, kontti on tarkastettava siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään." Minä en ole koskaan omistanut konttia, joten en ole voinut rikkoa tätä lakia. Toisin sanoen olen noudattanut sitä.
- Tuota...
- Toinen esimerkki. Asetus kasvintuhoojien maahan kulkeutumisen estämisestä vuodelta 1981. Pykälä kolme, kohta yksi: "Maahan ei saa tuoda kasveja eikä kasvinosia, jotka ovat jonkin tämän asetuksen liitteessä olevassa luettelossa A 1 tai A 2 mainitun kasvintuhoojan tartuttamia tai saastuttamia." Meikäläisen salakuljettama marihuana on ollut aina viimoisen päälle priimaa. Eli tätäkin lakia olen noudattanut.
- Hei Raine--
- Kolmas esimerkki! Laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa vuodelta 1978. Pykälä kaksi. "Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka koskee omaa tai toisen elinkeinotoimintaa ja on omiaan vaikuttamaan hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa"-- eikun hups, tuota minä olenkin rikkonut, sanoin että Maken kukka on ihan skeidaa. Mutta näin niin kuin pistokokein todettuna voidaan sanoa, että olen noudattanut lakia ainakin useimmiten ja siinä mielessä minun tuomitsemiseni on ihan silkka oikeusmurha!

0 vastalausetta: