Pages

Asiantuntija kyseenalaistaa 4G-verkon nopeuden tarkoituksenmukaisuuden

18.10.12

Hallitus teki maaliskuussa periaatepäätöksen, että teleyrityksille huutokaupataan uusia taajuuksia 4G-verkon ulottamiseksi kaikille suomalaisille.

Tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta sanoo, että verkon mahdollistamaa 26 megabitin nopeutta tarvitsee todellisuudessa vain harva.

- Kännyköiden ja tableteiden osalta se on jokseekin ehkä turha. Hyvä kysymys on kumpi sitä tarvitsee enemmän, operaattori vai kuluttaja. En itse näe, mikä on se ehdoton vaatimus, että minullakin on oltava 4G jossain vaiheessa, Manner sanoo.

Manner kuvaa verkon kehitystä alan normaaliksi evoluutioksi, jossa nopeus on keskeinen kilpailutekijä. Hän arvelee, että sillä saatetaan myös tuoda lisää kapasiteettia tukkeutuvaan 3G-verkkoon.

Manner toteaa, että 4G-verkon rakentamiskustannukset nousevat maailmanlaajuisesti lähivuosina kymmeniin miljardeihin, ja Suomessa mahdollisesti satoihin miljooniin euroihin.

Hän näkee väistämättömänä nettiyhteyksien hintojen nousun.

- Viime kädessä asiakkaat tietenkin maksavat nämä investoinnit. Olen odottanut, että koska hinnat nousevat, koska uutta tekniikkaa tulee, ja kuten nyt jo näkyy, TeliaSoneralla on ollut haasteita kustannusten kanssa, Manner sanoo.

Teleyhtiö TeliaSonera ilmoitti eilen säästökuuristaan, jonka seurauksena konsernista on tarkoitus vähentää kaksituhatta työntekijää parin vuoden sisällä.
Yle


- Herra professori, ymmärtääkseni olette 4G-verkkoa vastaan?
- Kyllä. En näe, mikä on se ehdoton vaatimus että minullakin on oltava 4G jossain vaiheessa. Kyllä tämä tulee olemaan kallis investointi. Siellä Pihtiputaan mummo joutuu maksamaan verkkomaksuja.
- Kiitos, herra prof--
- Ja digiboksit! En tajua miksi piti ihan hyvä analoginen tv-verkko purkaa! Kallis investointi on digiboksi! Joutui Pihtiputaan mummo ostamaan digiboksin!
- Öh, kiitos--
- Ja yleensäkin matkapuhelimet! Piti kaikkien ostaa kännykät! Joutui Pihtiputaan mummokin maksamaan Nokiasta ja kato mitä siinä kävi! On Nokia selällään, sätkii kuin koppakuoriainen! Joka paikassa soi! Mikseivät ihmiset puhu puhelimiin kotonaan?!
- Kiitos, herra professori.
- Kekkonen takaisin! YYA-sopimus! Agraariyhteiskunta!

0 vastalausetta: