Pages

"Totta kai tällainen tulos harmittaa"

19.10.12

Tasaisempi tulos ensimmäisellä äänestyskierroksella olisi voinut tuoda vielä Suomelle voiton Luxemburgista, arvioi ulkoministeri Tuomioja.

- Totta kai tällainen tulos harmittaa, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) kommentoi IS:lle 131-62 -tappiota Luxemburgille äänestyksessä paikasta YK:n turvaneuvostossa.

- Ennen kaikkea niiden ihmisten puolsta, jotka ovat vuosia tehneet tätä kampanjaa täyspäiväisesti.

Tuomiojan mukaan kampanja oli hyvä.

- Tämä varmaan käydään vielä läpi, mutta nyt on sellainen ajatus, ettei mitään olisi voinut tehdä toisin.

Tuomiojan mukaan turvaneuvostovaalin tulos oli paitsi ikävä, myös hieman yllättävä.

- Ennen äänestystä oli tunnelma, että joka toinen tuli sanomaan, että Suomi on vahvoilla, Tuomioja kertoo käytäväspekulaatioista.

- Jopa Australian edustaja tuntui olevan aidosti yllättynyt, kun Luxemburg voitti toisella kierroksella.

Tuomiojan mukaan Luxemburgin voittoa selittää se, että maa oli ensimmäistä kertaa ehdolla turvaneuvostoon, vaikka se on YK:n perustajajäsen. Suomi liittyi YK:n jäseneksi kymmenen vuotta sen perustamisen jälkeen ja on ollut jo kaksi kertaa turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä.

Luxemburg sai siis sympatia- tai kannustusääniä.

Luxemburg oli vähällä tulla valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Se jäi vain yhden äänen päähän riittävästä äänimäärästä. Toisella kierroksella voitto Suomesta oli ylivoimainen.

- Jos ensimmäinen kierros olisi ollut tasaisempi, toisen kierroksenkin tulos olisi voinut olla toinen. Nyt oli selvää, että Luxemburg menee ensimmäisen kierroksen momentumilla voittoon, Tuomioja sanoo.
IS


- Ei sitten riittänyt perille asti, ministeri Tuomioja.
- No ei riittänyt. Tietysti harmittaa. Tämä varmaan käydään vielä läpi, mutta nyt on sellainen ajatus, ettei mitään olisi voinut tehdä toisin. Ennen äänestystä oli tunnelma, että joka toinen tuli sanomaan, että Suomi on vahvoilla. Todennäköisesti Luxemburg sai ääniä Baltian mailta, me oletimme että tällainen suomalainen näkökulma olisi tällä kertaa piristänyt. Harmillista tosiaan, koska meidän biisi oli kyllä hyvä.
- Ministeri Tuomioja, minä puhun nyt YK:n turvaneuvostosta enkä euroviisuista.
- Ai oltiinko me sellaiseenkin haettu? Eikä päästy? Ensin lätkähäviö, sitten euroviisut ja nyt vielä tämä!

0 vastalausetta: