Pages

Kirjablogistit tempaisivat flashmobin plagiointia vastaan

1.10.12

"Työnteko ratatyömaalla on raskasta ja se näkyy tekstissä – on lähes inhorealistisesti kuvattuja loukkaantumisia, vaaratilanteita ja jopa yksi dramaattinen kuolemantapaus – mutta ilonpitoakaan ei unohdeta. Ajalleen yllättävän avoimesti Aho kuvaa huvittelua, viinanjuontia, tansseja ja seksuaalisia värinöitä, joita pääasiassa nuorten ihmisten kansoittamalla työmaalla väistämättä ilmenee."

Tätä Juhani Ahon Rautatie-teoksen arviota ei kannata kopioida ja palauttaa opettajalle, sillä se on vääristelty.

Suomalaiset kirjablogistit järjestivät tänään maanantaina flashmob-tapahtuman verkossa. 20 blogaajaa julkaisi vääristellyn kirja-arvion, jossa kirjan juoni ja teemat ovat tuulesta temmattuja.

Tempauksen tarkoituksena on herättää keskustelua plagioinnista. Blogaajat ovat huolissaan siitä, että koululaiset ja jopa tekstiammattilaiset kopioivat tekstejä blogeista.

Blogaajat näkevät kävijäseurantatyökalujen avulla kävijöiden käyttämät hakusanat. Tilastot paljastavat, että kirjablogeista haetaan esseitä, mallivastauksia ja juoniselostuksia. Tempaus muistuttaa ovelasti siitä, ettei kaikkea internetissä julkaistua materiaalia voi ottaa todesta.

Tempauksen päämääränä on myös havahduttaa opettajat ja lasten vanhemmat plagioinnin yleisyyteen, vahingollisuuteen ja laittomuuteen. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina työskentelevät kirjablogistit Kirsi Hietanen ja Minna Rytisalo ihmettelevät, että monet vanhemmat tietävät lastensa kopioivan tekstejä netistä, mutta eivät pidä sitä vääränä.

"Kun kerran kysyin plagioinnista kiinni jääneeltä oppilaalta, mitä kotona oli sanottu, hän sanoi vanhempien vain todenneen, että älä jää kiinni seuraavalla kerralla", kertoo Rytisalo.

Kouluilla ei ole yhtenäisiä käytäntöjä sen suhteen, miten tekijänoikeusrikkomuksesta kiinni jääneitä oppilaita rangaistaan.

Suomalaiset kirjablogit julkaisevat vuosittain yhteensä useita satoja kirja-arvioita, jotka tavoittavat satojatuhansia lukijoita." City



(vuonna 2022)

- ...joten siksi arvostin kovasti Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä Kiven tarkkanäköistä henkilökuvausta ja veljesten pakeneminen hiidenkiven päälle on edelleen sykähdyttävä kohtaus. Tähän päättyy kirja-arvioni.
- Mirja, Mirja, Mirja.
- Mitä?
- Taisit kopioida tekstisi väärästä paikasta!
- Täh? Kopioin?
- Et tainnut edes lukea koko kirjaa!
- Aivan varmasti luin!
- Kuuntelehan Mirja nyt opettajaasi: silloin kun minä tasan kymmenen vuotta sitten lukiossa kirjoitin tästä SAMASTA KIRJASTA arvion, se oli hyvin erilainen!
- Mutta...
- Nyt tuli Mirja nelonen. Sori.

0 vastalausetta: