Pages

Tutkijat: Luovuus ja mielenterveysongelmat kulkevat käsi kädessä

17.10.12

Etenkin kirjoittajilla esiintyy skitsofreniaa selvästi useammin kuin ihmisillä, jotka eivät tee luovaa työtä, ruotsalaistutkijat ovat vahvistaneet. Tulosten mukaan taiteilijoita ja tieteilijöitä kasvaa todennäköisemmin suvuissa, joissa on havaittu muun muassa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Luovaa työtä tekeviä ihmisiä hoidetaan mielenterveysongelmien vuoksi enemmän kuin muita, kertoo Ruotsin Karoliinisen instituutin tuore tutkimus. Tutkijoiden havaintojen mukaan esimerkiksi kirjoittamisen ja skitsofrenian sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön välillä on selvä yhteys.

Verrattuna koko väestöön, taiteilijoita ja tieteilijöitä kasvaa todennäköisemmin suvuissa, joissa esiintyy kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja skitsofreniaa, tutkimusryhmä todisti viime vuonna.

Tutkimusta laajennettiin sittemmin useisiin muihin psyykkisiin diagnooseihin. Siihen sisällytettiin muun muassa masennus, alkoholismi, autismi ja anoreksia. Vertailuun otettiin mukaan myös avohoitopotilaat, eikä vain sairaalahoidossa olevat.

Tulokset vahvistivat aiempia tutkimustuloksia: kaksisuuntainen mielialahäiriö on yleisempi luovien ihmisten kuten tanssijoiden, tutkijoiden, valokuvaajien ja kirjailijoiden joukossa verrattuna koko väestöön.

Kirjoittajilla myös muut mielenterveysongelmat olivat yleisiä. Tutkimustulosten mukaan kirjoittajilla on 50 prosenttia suurempi itsemurhariski kuin verrokeilla.

- Tulosten valossa on syytä lähestyä mielisairauksia uudella tavalla, sitä kautta löydettäneen myös uusia hoitomuotoja, psykiatrian asiantuntija ja tohtoriopiskelija Simon Kyaga Karoliinisesta instituutista kuvailee.

Tutkimus tehtiin laajana rekisteritutkimuksena Ruotsissa. Se on alallaan kattavin tutkimus tähän asti. Siihen osallistui liki 1,2 miljoonaa potilasta ja omaista. Tutkimus on julkaistu Journal of Psychiatric Research -lehdessä.

Karoliininen instituutti on yksi johtavista lääketieteen yliopistoista.
Yle


- Tuomas!
- Tuomas!
- Tuomas!
- No mitä?!
- Justiinsa luin yhden uutisen, siitä vois ehkä saada hyvän Fiktiivisen keskustelun!
- Mitäs tällä kertaa.
- Ilmeisesti luovasti kirjoittavilla ihmisillä on 50 prosenttia suurempi itsemurhariski kuin verrokeilla, masennusta, alkoholismia, autismia ja skitsofreniaa--
- Öh, tuota.
- Mitä?
- Skitsofrenia?
- Mitä siitä? Ah. Öh. Joo. Hmmm.
- Ehkä me ei kirjoiteta tästä.
- Ehkä me ei.
- Ehkä meidän ei pitäisi hetkeen jutella.
- Jos minä menen vaikka tuonne.
- Elä koske pulloon tai teräviin esineisiin.

2 vastalausetta:

Ana kirjoitti...

:-D Meidän työpaikka on just yksi tuollaisia keskittymiä. Ei nykyinen mutta edellinen työterveyshuoltokin totesi, että paljon on, onpa on mielenterveyshaastetta...

Tuomas kirjoitti...

Enää täytyy kauhulla miettiä, millaista olisi jos olisin luova.