Pages

Tutkimus: Ihminen tekee järkevämpiä päätöksiä vieraalla kielellä

9.10.12

Jos haluaa harkita jotakin asiaa viileästi, kannattaa ajatella sitä vieraalla kielellä, yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat. Vieras kieli nimittäin vähentää harhaanjohtavia ja syvälle juurtuneita ajattelun vinoutumia.

Chicagon yliopiston tutkijat vertasivat 300 opiskelijan päätöksentekoa näiden äidinkielellä sekä vieraalla kielellä. Puolet koehenkilöistä oli yhdysvaltalaisia, jotka osasivat myös espanjaa tai japania. Loput olivat korealaisia, jotka osasivat myös englantia.

Koehenkilöiden käskettiin ratkaista ongelmia. Kun ratkaisu tehtiin vieraalla kielellä, ratkaisut perustuivat enemmän järkeen ja vähemmän tunteisiin. Syy on tutkijoiden mukaan se, että vieras kieli antaa sekä ajattelulle että tunteille enemmän etäisyyttä ongelmaan.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

HS


- Excuse me, sir?
- Yes?
- What is the discussion about here?
- We are discussing the freedom of choice regarding whether an individual should give the mandate about his life to his government in order to authorize his participation in crisis situations which use lethal force against perceived threats.
- Oh. Sounds like the freedom of choice should actually be upon the individual himself should the situation escalate into a crisis due to reasons he cannot support.
- I value your opinion, sir. Other people think otherwise but I don't think we can find a final common ground on the issue ever.
- Well, these questions tend to be tricky.
- Might I ask, where are you from?
- I'm Finnish, born and raised.
- Ai olette Suomesta! Ahaa, olisitte heti sanonut! Niin, siis tosiaan täällä puhumme armeijapakosta ja siitä kuinka--
- Ai intistä! No pitäähän sitä nyt miehen intti käydä, eihän se nyt mikään mies ole jos ei käy! Sivari on ihan pelleilyä.

0 vastalausetta: