Pages

Kauppa sai selville tytön raskauden – isä ihmetteli mainoksia

20.2.12

"Yhdysvaltalainen kauppaketju selvitti, miten asiakkaista saisi seulottua raskaana olevat naiset. Teini-ikäisen tytön isä sai raskauden selville, kun kauppa alkoi lähettää tälle kohdennettua mainontaa.

Kaupat pystyvät keräämään asiakkaistaan paljon tietoa, ja periaatteessa tiedon perusteella pystyy tekemään pitkälle meneviä johtopäätöksiä asiakkaiden elämästä.

New York Times kertoo asiakasprofilointia koskevassa laajassa artikkelissaan siitä, miten yhdysvaltalainen Target-kauppaketju pystyi seulomaan asiakkaistaan todennäköisesti raskaana olevat naiset.

Lapsen saaminen on yksi suurista ja käänteentekevistä hetkistä elämässä, ja käänteentekevien hetkien aikana ihmiset helposti muuttavat kulutustottumuksiaan.

Tämän takia kauppaketju oli hyvin kiinnostunut selvittämään, miten asiakkaista saisi seulottua lapsen saavat ihmiset hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää. Näin heille voisi alkaa markkinoida tuotteita.

NYT:n haastattelema tilastonikkari Andrew Pole onnistui löytämään parikymmentä tuotetta, joiden ostamisesta pystyi päättelemään raskauden. Raskaana olevat naiset alkoivat ostaa yllättäen esimerkiksi hajustamatonta kosteusvoidetta ja ravintolisiä, kuten kalsiumia ja sinkkiä.

Innostuksen lomassa joku kuitenkin kysyi, miten naiset mahtavat reagoida, jos he huomaavat, miten paljon Target heistä tietää.

Noin vuosi sen jälkeen, kun Pole oli laatinut raskaana olevat paljastavan mallinsa, vihainen mies marssi Targetiin Minneapolisin lähellä ja vaati saada tavata esimiehen.

Hän näytti tarjouskuponkeja, joita Target oli lähettänyt hänen lukioikäiselle tyttärelleen. Kupongeissa mainostettiin muun muassa äitiys- ja vauvanvaatteita.

– Yritättekö rohkaista häntä tulemaan raskaaksi, mies kysyi.

Esimies oli ymmällään ja pyysi anteeksi. Soittaessaan anteeksipyyntöä vielä puhelimitse, hän sai kuulla isältä, että tytär oli kuin olikin raskaana.

Target ei suostunut puhumaan NYT:n toimittajalle, vaan väitti lähes kaikkien jutun väitteiden olevan vääriä ja antavan harhaanjohtavan kuvan. Yhtiö ei kuitenkaan suostunut tarkentamaan, mitkä väitteistä ovat vääriä
." (Taloussanomat)- ...joten tarjous koskee siis neljääkymmentä kolapulloa, ei neljää. Mutta litrahintahan on siinä vaiheessa jo kohtalaisen edullinen.
- Aajuu. No kai minä sitten otan nämä, pitäähän sitä ostaa kun halvalla saa.
- Niin sitä pitää! Hyvää päivänjatkoa. Seuraava asiakas, numero 402 asiakaspalvelutiskille 2!
- No niin! Jumalauta!
- Hyvää päivää teillekin, hyvä herra ja tervetuloa Targetin asiakaspalvelutiskille. Kuinka voin auttaa?
- Siis mitä ihmeen jekkuleita te olette?
- Anteeksi, nyt en ymmärrä.
- Tyttäreni on vasta yläasteella ja te lähettelette hänelle äitiysvaate- ja vaippatarjouksia! Yritättekö rohkaista häntä hankkimaan vauvan?
- Kaikella kunnioituksella, sir, hän todennäköisesti on jo raskaana. Kun tarkastelemme hänen henkilökohtaisia ostoksiaan viimeisen kolmen kuukauden ajalta, hän on ostanut sinkkipohjaista rasvaa, hajusteetonta saippuaa ja ekstraisoja pusseja vanupalloja.
- Mut--
- Kun vertaamme tähän, että hän on sitä edellisen kolmen kuukauden aikana hankkinut tonic-vettä ja muita drinkkimiksereitä, tuhmia alusvaatteita, halpaa hajuvettä sekä "Getting Rid of Virginity for Dummies" -kirjan mutta jättänyt kondomit ostamatta, raskausennakointialgoritmimme laski, että tyttärenne on soveliasta kauraa vauvatuotemarkkinoinnille.
- Te olette...te...juma...anteeksi, vastaan puhelimeen. Mitä? Olet raskaana? Jumaliste! *klik* Anteeksi, tyttäreni tosiaan on raskaana. Minäpä menen sanomaan hänelle pari valittua sanaa.
- Niin sitä pitää! Hyvää päivänjatkoa. Seuraava asiakas, numero 408 asiakaspalvelutiskille 2!
- Päivää. Minä sain kotiini tällaisia tarjouskuponkeja ruumisarkuista ja uurnista.
- Joo, katsotaanpas täältä teidän tiedoistanne...joo, eli olette ostanut viime vuoden alussa neljän hengen perheen ruokatarvikkeita kerran viikossa, ruohonleikkurin, romanttisia suklaakonvehteja, pihagrillin ja maanmuokkausoppaan. Nyt sitten viimeisen kolmen kuukauden aikana olette hankkinut meiltä rutkasti pornoa, yhden hengen mikroaterioita, litratolkulla halpaa viskiä ja revolverin.
- Ai. No se selittää. Jos mä ostan kolme uurnaa, niin saanko mä isomman alennuksen?
- Eiköhän siihenkin kuponki löydy.

0 vastalausetta: