Pages

Suhteellisuusteoria sittenkin oikeassa?

24.2.12

"Tutkijat ovat löytäneet todennäköisen selityksen viime vuonna saadulle koetulokselle, joka näytti kumoavan Einsteinin suhteellisuusteorian. Virheellisen mittaustuloksen taustalla saattaakin olla tietokoneen kaapelin irtoaminen.

Kansainvälisen fyysikkoryhmän koe näytti osoittavan, että neutriinohiukkaset voivat liikkua valoa nopeammin, mikä on suhteellisuusteorian mukaan mahdotonta.

Tutkimus tehtiin lähettämällä neutriinoja tuottava säde Sveitsistä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksesta Cernistä noin 730 kilometrin päähän Italian Gran Sassossa sijaitsevaan laboratorioon. Säde oli perillä "liian aikaisin" - vain sekunnin miljardisosia nopeammin kuin valo, mutta sittenkin mullistavan paljon.

Tutkijat epäilevät nyt, että GPS-yksikön ja tietokoneen välisen kaapelin irtoaminen aiheutti virheellisen mittaustuloksen. Varmuus asiasta saadaan kuitenkin vasta kun koe uusitaan.

Cern on luvannut tiedottaa asiasta lisää myöhemmin torstaina.
" (Yle)(mystisessä tutkimuslaboratoriossa jossain maan alla)

- Ja ammun hiukkassuihkun...nnyt!
*vhoommm-ääni*
- Oho! Valot sammuivat! Voiko se olla että...
- Kas, mä astuin johonkin joht--
- Kyllä! Olemme löytäneet valoa nopeamman hiukkasen! Äkkiä! Puhelin! Tiedemaailma kuulkoon! Nobel, täältä tullaan! *ryminällä ovesta ulos*
- --oon. Virrat meni siksi pois päältä ja...ei mitään.
- Meetkö sä kertomaan vai mä?
- Odotellaan hetkinen, se on nyt liian täpinässä.

0 vastalausetta: