Pages

Tuhannet suomalaiskoirat syövät masennuslääkkeitä

1.2.12

"Jo tuhannet koirat Suomessa syövät mielialalääkkeitä.

Lemmikkien masennuslääkkeet ovat olleet jo pitempään yleisiä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio epäilee, että Suomessakin koirien mielialalääkitys tulee lähivuosina lisääntymään entisestään.

Koirien mielialalääkitykset liittyvät yleensä häiritsevään käytökseen. Se voi olla vihaisuutta, jatkuvaa ylikierroksilla käymistä tai eroahdistusta, jolloin koira yksin kotona ollessaan tuhoaa irtaimistoa.

EU:ssa on hyväksytty koirille ainakin kaksi mielialalääkettä, fluoksetiini ja klomipramiini. Fluoksetiini lisää keskushermoston välittäjäaineen serotoniin määrää aivoissa. Klomipramiini lisää aivoissa sekä serotoniinin että noradrenaliinin määrää.

Kliinisissä koiratutkimuksissa on saatu näyttöä mainittujen lääkkeiden tehosta silloin, kun lääkitys on yhdistetty käyttäytymisterapiaan.

Muille lemmikkieläimille tarkoitetuille mielialalääkkeille ei ole Suomessa myönnetty myyntilupaa. Se kuitenkin tiedetään, että esimerkiksi kissojen mielialaa hoidetaan lääkkeillä Suomessakin.
" (HS)- Jaha, ja seuraavaksi vastaanotolle...onko se Järvinen?
- Täällä olen.
- Jaha, hei hei ja päivää, minä olen eläinlääkäri Seppo Penttinen, te olette...
- Jutta. Jutta Järvinen.
- Päivää, päivää! Ja tämä tässä on...
- Mosku.
- Heippa Mosku, mitäpä rekku? Niin, mitäs, Moskulla oli ollut jotain...
- Niin, se on nyt naapurien mukaan kovasti räksytellyt ja on se merkkaillut protestiksi sohvannurkkiakin.
- Jaha. Onko tätä tapahtunut paljonkin?
- No siis silloin kun olen poissa vain 12 tuntia, niin yleensä se vain räksyttää ja merkkailee, mutta jos olen ollut useamman päivän poissa ja se on ollut yksin, siellä on saattanut olla jätöksiäkin lattialla.
- Jaha, selvä, selvä...kyllä tämä taitaa nyt olla kuulkaa sangen yksinkertainen tämä tilanne.
- Niinkö?
- Juu, koirathan viihtyvät monta päivää yksin eikä niiden tarvitse tehdä jätöksiä, joten täytyy täältä etsiä tällainen lista...No niin, Mosku! Haukahdapa Mosku jos olet tunnistanut itsessäsi näitä piirteitä...onko sinulla toivottomuuden tunteita? Oletko välinpitämätön? Voimaton, ahdistunut, ärtynyt, itkuinen? Mitenkäs kiinnostus ympäristöön, ystävyys- ja perhesuhteisiin? Kuinka sulla Mosku seksi sujuu? Onko harrastuksissa kivaa? Onko sulla Mosku itsemurha-ajatuksia?
- Se vaan haistelee ympäri tätä toimistoa ja heiluttaa häntää.
- Joo, se ei huomioi mua kyllä yhtään nyt kun kyselen siltä...kyllä tilanne nyt taitaa olla niin, että Mosku on masentunut. Eli määrätään sille nyt alkuun tästä unilääke, herätyslääke, päivälääke, iltalääke ja sit vielä yleislääke. Pyöreät siniset ruoan kanssa, mutta ei pitkulaisten valkoisten kanssa. Valkoiset pyöreiden keltaisten kanssa mutta ei kolmionmuotoisten vihreiden kanssa. Saadaan teillekin sitten onnellinen ja täysipainoinen lemmikki.
- Jaa, no kai se on sitten parasta.
- Että tässä on nyt nämä reseptit ja tässä vielä sitten minun laskuni.
- Onpas iso lasku.
- Minäpä kirjoitan teillekin rauhoittavaa, että kestätte sen paremmin.

0 vastalausetta: