Pages

Saksalaisviestimet: Berliinin Guggenheim suljetaan - kävijämäärät alamäessä!

9.2.12

"Berliinin Guggenheim-museo suljetaan vuoden loppuun mennessä, kertovat saksalaisviestimet.

Museota yhdessä Guggenheim-säätiön kanssa hallinnoiva Deutsche Bank tiedotti asiasta tänään. Pankki perustelee yllättävää ilmoitustaan sillä, että se haluaa rakentaa suhteensa Guggenheim -säätiön kanssa uudelle pohjalle. Pankki suunnittelee näyttelytilaan vuorovaikutuskeskusta, jossa politiikka, talous ja kulttuurielämä kohtaavat toisensa.

Solomon R. Guggenheim -säätiön ja Deutsche Bankin 1997 perustamaa museota ei tueta verovaroilla. Parhaasta mahdollisesta sijainnistaan huolimatta Berliinin Guggenheimin kävijämäärät ovat viime vuosina laskeneet. Huippuvuonna 2007 kävijöitä oli 147 000, viime vuonna enää 124 000.

Guggenheim on joutunut Berliinissä kilpailemaan 37 muun taidemuseon ja 60 gallerian kanssa.

Suosituin kaupungin taidemuseoista on eurooppalaisia mestarimaalareita esittelevä Gemäldegallerie, jossa käy vuosittain yli 350 000 ihmistä. Lähes yhtä suosittu on nykytaidetta esittelevä Neue Nationalgallerie.

Tilastoissa heijastuu Berliinin suosio matkakohteena. Kolmen ja puolen miljoonan asukkaan kaupungissa vierailee vuosittain yli 10 miljoonaa matkailijaa. Keskimääräinen oleskeluaika on kaksi ja puoli päivää.

Parhaillaan Guggenheimissa esillä olevaa Found in Translation -performanssia seuraa huhtikuussa tilateoksistaan tunnetun slovakialaisen Roman Ondakin näyttely. Vielä ennen museon sulkemista 510 neliömetrin suuruisessa tilassa ovat esillä meksikolaisen konseptitaiteilijan Gabriel Orozcon ja amerikkalaisen valokuvataiteilijan Cindy Shermanin näyttelyt.

Museon sulkeuduttua Deutsche Bank ja Guggenheim -säätiö aikovat ilmoituksensa mukaan toteuttaa yhdessä "valikoituja projekteja".
" (IL)*ringaling*
- Guggenheim-asiakaspalvelu, kuinka voin auttaa?
- Täällä on Deutsche Bankista--
- Ei! Et sinä taas! Et saa rahoja takaisin, vaikka miten soittelisit! Usko jo!
- No mutta teidän lupailuthan ovat olleet ihan silkkaa silkkoa! Lupasitte, että tulee miljoona kävijää viikossa ja turismituloja ja verohelpotusta ja kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista! Ei tapahtunut niin! Kävijöiden määrä laskee ja kulujen määrä nousee! Kohta meillä ei ole varaa tehdä yhtään mitään!
- No nehän olivat vain mainoksia. Ei kai kukaan täysijärkinen oikeasti oleta, että joku museo pelastaa maailman? Kantsis joskus miettiä omilla aivoillaan.
- No, me kuitenkin nyt päätettiin, että sen teidän uhkasakon maksaminen tulee halvemmaksi kuin enää ylläpitää tätä saakelin rahasyöppöä päivääkään.
- Jaha, jaha. Me ollaan kuulkaa ajat sitten menty uhkasakkoaikojen ohitse. Kyllä me teistä rahat saadaan irti jos tahdotaan, mutta nyt se ei enää riitä. Tässä on nyt kaksi vaihtoehtoa. Joko autatte meitä tai olette meitä vastaan.
- Mitä tarkoitatte?
- Näyttää siltä, että Helsinki voisi olla kiinnostunut Guggenheimista.
- Meinaatteko kusta niitäkin silmään?
- Jep, ja mikäli haluatte vähän helpotusta uhkasakkoonne, pidätte turpanne kiinni tästä.
- Hah! Luuletteko voivanne ostaa hiljaisuuteni?
- Aivan tosiaan. Antakaahan kun korjaan lausuntoani: mikäli haluatte pitää perheenne yhtä täysilukuisena kuin tähänkin asti, pidätte turpanne kiinni. Ja sitten jos jossain vaiheessa haluamme teiltä lisää rahaa, tehän maksatte. Kutsuttakoon niitä "valikoiduiksi projekteiksi".
- Tämähän on hulluutta!
- Hulluutta? TÄMÄ - ON - GUGGENHEIM!

0 vastalausetta: