Pages

2,5-vuotialla lapsella hampaissa 11 reikää - “en halunnut traumatisoida pikku kultaani”

7.3.12

"Minne Yhdysvallat ensin, sinne Suomi perässä? Pienten lasten hammasongelmat käyvät kalliiksi Yhdysvalloissa, kertoo The New York Times.

Lehti kirjoittaa, että entistä useampi taapero joutuu läpikäymään suuria hammaskirurgisia operaatioita. Pahimmillaan monilta lapsilta joudutaan poraamaan toistakymmentä reikää hampaista nukutettuna. Tällaisen operaation hinta voi olla tuhansia dollareita, lehti kirjoittaa.

NY Times kertoo esimerkiksi 2,5-vuotiaasta Devon Koesterista, jonka hampaista löytyi tarkastuksessa 11 reikää. Hänen äitinsä kertoo haastattelussa huomanneensa hampaiden olevan oudon värisiä, kun lapsi oli puolitoistavuotias.

"Minulla oli kuitenkin tuolloin paljon asioita mielessäni, ja hänen hampaidensa harjaaminen oli asia, jota en ajatellut iltaisin", hän kertoo.

Lehden haastattelemat hammaslääkärit kertovat, että nukutuksessa hoidettavat hammaskirurgiset operaatiot ovat lisääntyneet. Ne olisivat kuitenkin täysin estettävissä.

"Sanotaan, että lapsi on 1,5-vuotias ja hän huutaa, kun hampaita puhdistetaan," sanoo lastenhammaslääkäri Jed Best lehdelle. 

"Jotkut vanhemmat sanovat: 'En halua, että pikku kultani traumatisoituu'. Sanon heille, että on parempi antaa lapsen itkeä pehmeästä hammasharjasta kuin hampaan poraamisesta."

Ongelmat eivät koske vain alemmissa sosiaaliluokissa olevia lapsia, lehden haastattelemat asiantuntijat kertovat. Yksi keskeinen selitys ongelman yleistymiselle hampaiden harjaamisen laiminlyömisen lisäksi on monien vanhempien taipumus antaa lapsen napostella ruokaa pitkin päivää." (Taloussanomat)- Tässä on minun lapseni, voisitteko nyt äkkiä hoitaa sen hampaat? Pitäisi päästä jo seuraavaan paikkaan, minulla on kiire.
- Öh, tuota--
- No hoidatteko?!
- Tuota siis, mitä tämä on?
- Voisitteko nyt hoitaa ne hampaat, että päästään eteenpäin?
- Onko tämä joku huono vitsi?
- No onko jotain sitten vialla?
- No lukuisia asioita, aletaan nyt vaikka omasta alastani ja siitä, että lapsenne hampaissa on 11 reikää. Oletteko harjanneet lapsenne hampaita?
- No minulla on ollut paljon asioita mielessäni! Hänen hampaidensa harjaaminen ei ole asia, jota olen iltaisin miettinyt!
- Jassoo. No sitten tietysti myös tämä, että lapsenne haisee kuin rankkitynnyri. Vanhoilta jätöksiltä.
- No minulla on ollut paljon asioita mielessäni! Hänen vaippojensa vaihtaminen ei ole asia, jota olen iltaisin miettinyt!
- Ja hän on nälkiintynyt, koska teillä on ollut paljon asioita mielessänne eikä hänen ruokkimisensa ole ollut asia, jota olette iltaisin miettinyt?
- Niin! Mitäs sitten?
- Odottakaahan täällä ihan hetkinen, minä käväisen tekemässä yhden puhelun niin voidaan käydä tätä keskustelua kohta vähän isommalla ja virallisemmalla porukalla.

0 vastalausetta: