Pages

Brittihallitus haluaa yksityistää poliisin – miljardien tarjouskilpailu jo käynnissä

5.3.12

"Brittihallitus haluaa yksityistää maan poliisivoimat. Tarjouskilpailu kahden suurimpiin kuuluvan poliisipiirin toiminnasta on jo käynnissä, ja yksityistämissopimukset ovat miljardien arvoisia.

Britannian oikeistohallituksen suunnitelmissa on yksityistää West Midlandsin ja Surreyn alueiden poliisitoiminnasta kaikki, mikä lain mukaan voidaan yksityistää, arvostettu brittiläinen Guardian-lehti kertoo.

Lehti perustaa tietonsa sille vuodettuun 26 sivun tarjouspyyntöön, jonka viranomaiset ovat lähettäneet yksityisille turvallisuusyrityksille.

Kyseessä olevat poliisipiirit kuuluvat maan suurimpiin. Poliisitoiminnan yksityistämisestä on jo käynnissä tarjouskilpailu, johon odotetaan yksityisten turvallisuusyritysten runsasta osallistumista.

Hallituksen tarjoama sopimus on laajin poliisin yksityistämistoimenpide tähän mennessä. Sen arvo on seitsemän vuoden sopimusjakson aikana yhteensä jopa 1,5 miljardia puntaa eli noin 1,8 miljardia euroa.

Jos yksityistäminen laajennetaan myös muihin viranomaistoimiin, voi sopimusten hinta nousta jopa 3,5 miljardiin puntaan eli noin 4,2 miljardiin euroon.

Britannian sisäministeri Theresa May on vaatinut 20 prosentin leikkauksia poliisin määrärahoihin. Mayn mukaan ensi luokan lainvalvonta voidaan taata käyttämällä yksityissektoria poliisitoiminnassa.

Yksityistettäväksi on tarjolla muun muassa rikostutkintaa, pidätettyjen säilyttämistä, oikeusjuttujen rakentamista, uhrien ja todistajien tukemista, partiointia asuinalueilla, tiedonhankintaa ja paljon muita toimia. Esimerkiksi pidättäminen jäisi kuitenkin vielä poliisille.

West Midlandsin poliisi on ilmoittanut jo aiemmin leikkaavansa 2 764 työpaikkaa poliisivoimista seuraavan kolmen vuoden aikana. Nyt käsillä olevaa yksityistämissuunnitelmaa ei ole tarkoitettu välittömien budjettitoimenpiteiden keinoksi, vaan muutosten on tarkoitus vaikuttaa budjettiin vuoden 2014 jälkeen.

Tarjouskilpailu saataisiin nykyisten suunnitelmien mukaan saatettua loppuun tänä vuonna, ja yksityistämissopimukset tulisivat voimaan ensi vuoden helmikuun alusta.
" (Taloussanomat)
- Kas, Jake. Ei oo suakaan näkynyt hetkeen. Mitäs sä nykyään teet?
- Mä oon poliisi.
- Poliisi? Pääsiksää siis ihan poliisikouluun?
- Ei siihen enää nykyään mitään kouluja tarvita. Yksityisellä puolella riittää, että CV on kunnossa.
- Mut sullahan oli niitä pahoinpitelysyytöksiä ainakin kolme ja ammuskelutapauksiakin...
- Kuten sanoin, CV on kunnossa!
- Aha. No mites sulla päivät menee?
- No kuten tiedät, kun ollaan yksityispuolella, niin tottakai meillä on toki tulosvastuu. Se on kymmenen pidätystä per päivä.
- Ai siksi sä hengailet täällä koulun nurkilla?
- Tottakai. Kato tolle nurkalle yläasteelaiset aina kerääntyy tupakille. Koska kuten tiedät, alle 18-vuotiailta se on sakon uhalla kielletty, niin täältä saa yleensä jo aamukymmenen aikaan kerättyä päivän saldon täyteen ja loppupäivän voikin olla vaikka himassa.
- Siis sä et partioi sit loppupäivänä?
- Miksi ihmeessä? Mullahan on jo tulosvastuu hoidossa.
- No mites sitten toi rikollisuus, jos poliisi ei partioi?
- Ei tartte enää nykyään. Prosentuaalinen määrä rikollisia on niin pieni.
- Niin mut kai ne samat tyypit tekee useampia rikoksia?
- Ei enää sen jälkeen kun me siirryttiin käsiraudoista niskalaukauksiin.
- Täh?
- No onhan laukeaminen paljon kivempaa kuin pidättäminen.

0 vastalausetta: