Pages

Finnairin duunarit talkootöissä, pomoille miljoonia

13.3.12

"Viime viikolla tuli julki Finnairin johdon saama lähes kolmen miljoonan euron bonusohjelma. Samaan aikaan kun ohjelma jauhoi rahaa johtajille, joutui duunariporras tekemään osan hommista pelkästä työnilosta.

- Meidän oli tehtävä ilmaistöitä. Kyllä tällainen on mielestäni hurjaa, konsernin tekniikkayhtiössä Finnair Tekniikassa lentokonemekaanikkona työskennellyt Esa Pekkala sanoo Iltalehdelle.

Finnairin viestintäpäällikkö Päivyt Tallqvist kertoo, että kesällä 2009 Finnair Tekniikassa tehtiin niin sanottu vakaussopimus.

- Käytännössä vakautussopimus tarkoitti sitä, että kaikki Finnair Tekniikan henkilöstöön kuuluvat sitoutuivat säästämään henkilöstökuluissa muun muassa tekemällä talkootyötä eli palkatonta työtä 128 tuntia, luopumalla vuoden 2010 lomarahoista 24 päivän osalta ja luopumalla vuoden 2009 kannustinpalkkioista, Tallqvist kertoo Iltalehdelle.

Vastineeksi työntekijöille luvattiin irtisanomissuoja vuoden 2010 loppuun.

"Kenkää tuli"

Pekkalan näkemyksen mukaan palkattomasta työstä ja siihen velvoittavan sopimuksen epämääräisyydestä johtunut kiista johti hänen irtisanomiseensa. Finnair on ilmoittanut irtisanomissyyksi tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

- Kenkää tuli 21 vuoden jälkeen. Se on erittäin ikävä homma. Työt loppuivat viime heinäkuussa, Pekkala sanoo harmistuneella äänellä.

Suomen lentokoneasentajat ja -mekaanikot SLAM -yhdistys suunnittelee Finnair Tekniikan haastamista oikeuteen tarkoituksenaan muun muassa saada korvauksia talkootöitä tehneille.

SLAM:n puheenjohtajan ja Finnair Tekniikan lentokonemekaanikon Jari Tiaisen mielestä on erityisen törkeää, että palkattomia töitä teetettiin työväellä samaan aikaan, kun miljoonaohjelma toi kaikessa hiljaisuudessa huimia rahoja pomoille.

- Bonusohjelma on tuomittu työntekijöiden piirissä täysin. Ilmapiiri on toisaalta mennyt niin flegmaattiseksi, että asialle vain naureskellaan, Tiainen sanoo.

Ikävä päätös

Samaan aikaan kun kabinetissa puuhattiin vaivihkaa bonusohjelmaa, Finnair irtisanoi uskollisen työntekijän. Finnairilla rahtipuolen asiakaspalvelussa ja puhelinpalvelussa 34 vuoden uran tehnyt vantaalainen Marja Suihko, 60, joutui lähtemään syyskuussa 2009 useiden muiden ohella.

Aluksi hänet ulkoistettiin toiseen yritykseen, mutta työt loppuivat sieltäkin parissa kuukaudessa. Sen jälkeen Suihko on ollut työttömänä.

- Olin aina ylpeä siitä, että olin Finnairilla töissä. Halusin olla töissä tunnollinen kympin tyttö. Ehkä sellaista ei enää arvosteta. Suihko ihmettelee Finnairin nykyjohdon ahneutta.

- Kyllä vähän kiehahti, kun kuulin, että irtisanomisten aikaan oli sellainen bonusohjelma.
" (IL)- Moi, köyhä työntekijä.
- Moi! Mikäs tilanne.
- Firmalla menee huonosti ja kaikkien pitää joustaa.
- No voi saakeli, ei mulla oo varaa menettää tätä työpaikkaa.
- No, teet vähän palkatonta duunia niin hommat toimii!
- Onko pakko?
- On pakko.
- Kai se on pakko. Mutta kaikkihan joustaa?
- Kaikki joustaa.

***

- Hei, rikas johtaja!
- Moi! Mikäs tilanne.
- Firmalla menee huonosti ja kaikkien pitää joustaa.
- No voi saakeli, minäpä vaihdan toisen firman johtokuntaan.
- Älä vaihda. Mitä jos tehdään bonusohjelma, että saat sikana rahaa jos jäät firmaan ihan näön vuoksi.
- Onko pakko.
- No mikään pakkohan ei tietty ole, mut saisit rahaa tyhjästä.
- No sitten. Mut kuka joustaa?
- Kyllä köyhät joustaa.

0 vastalausetta: