Pages

Tutkimus: Popcornissa enemmän antioksidantteja kuin hedelmissä

27.3.12

"Popcornin eli maissinjyvien terveellisyys alkaa paljastua tutkijoille pikku hiljaa. Popcornista on tähän mennessä paljastunut, että siinä on vähän kaloreita ja paljon kuituja. Nyt tutkijat ovat havainneet, että popcornissa on enemmän antioksidantteja kuin hedelmissä keskimäärin. Alustavat tutkimustulokset esiteltiin American Chemical Societyn kokouksessa.

Maailman suurimman tieteellisen yhdistyksen kevätkokous alkoi sunnuntaina ja loppuu torstaina.

Popcornista löytyvät polyfenolit, joita löytyy myös muista kasviksista tai kasvispohjaisista ruuista vihanneksista suklaaseen, auttavat estämään happiradikaalien solujen terveydelle haitallisia vaikutuksia. Nämä polyfenolit, flavonoidit, antavat kasveille niiden värin ja suojelevat kasvia muun muassa auringon ultraviolettisäteilyn haitoilta.

Tutkimuksessa hienonnettiin neljän eri myytävän popcornin, sekä räjähtämättömän että räjähdetyn, ja maissin siemenet. Sekaan sekoitettiin liottimia, jotta lopputulos vastaisi karkeasti ihmisen ruuansulatusprosessia.

Yksi annos popcornia eli kaksi ruokalusikallista räjähtämättömiä maissinsiemeniä, sisälsi jopa 300 milligrammaa polyfenoleita. Vastaavasti yksi annos hedelmiä sisältää polyfenoleita suunnilleen 160 milligrammaa.

Suurin määrä polyfenoleita löytyy popcornissa kuoresta. Tutkijoiden mukaan popcornia syödessä ei pitäisi sylkeä pois juuri sitä hampaiden väliin jäävää kovaa kuoriosaa, koska siellä sijaitsee suurin osa polyfenoleista.

Tutkijat varoittelevat kuitenkin ihmisiä lopettamasta hedelmien ja vihannesten syöntiä. Popcornista näet puuttuvat tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet.

Vähäisen rasvamääränsä ja korkean kuitupitoisuutensa vuoksi popcorn on kuitenkin hyvä välipala. Sokeri- tai rasvapitoisten välipalojen korvaaminen popcornilla pienentää sydänkohtausriskiä ja vähentää riskiä sairastua diabetekseen ja joihinkin syöpiin.

Tutkijoiden mukaan ainoa oikea tapa valmistaa popcornia on kypsentää jyvät sellaisenaan ilman ylimääräisiä rasvoja ja suoloja tällaiseen kypsentämiseen soveltuvalla laitteella. Mikäli sopivaa laitetta ei ole, tutkijat hyväksyvät pienen tilkan oliiviöljyä tai voita pannun pohjalle. Mausteeksi popcorniin voi laittaa hyppysellisen parmesaaniraastetta tai chilijauhetta.
" (HS)- No mites sulle?
- Mites tässä, oon pikkuhiljaa koittanut päästä eroon noista huonoista tavoista ja ruveta syömään terveellisemmin ja muutenkin voida paremmin.
- Eli ei enää roskaruokaa ja tissileffoja vaan terveellisempää elämää?
- Niin just!
- Mitäs sä muuten just teet?
- Popcornia.
- Popcornia? Eikse oo aika suolaista ja rasvaista? Mites se terveellisyys?
- Äppäppäp. Tutkimuksen mukaan popcornista löytyvät polyfenolit, joita löytyy myös muista kasviksista tai kasvispohjaisista ruuista vihanneksista suklaaseen, auttavat estämään happiradikaalien solujen terveydelle haitallisia vaikutuksia. Nämä polyfenolit, flavonoidit, antavat kasveille niiden värin ja suojelevat kasvia muun muassa auringon ultraviolettisäteilyn haitoilta. Vähäisen rasvamääränsä ja korkean kuitupitoisuutensa vuoksi popcorn on hyvä välipala.
- Okei, jos sä sanot...mikäs toi on?
- Ai toi? Se on mun tuplahampurilainen.
- Täh? Eikse nyt jos mikä oo todella rasvaista?
- Äppäppäp. Liha sisältää proteiinia ja majoneesissa oleva kananmuna myös. Näin ollen kyseessä on vähähiilihydraattisen ruokavalion mukainen ateria. Mukana oleva cheddarjuusto taas sisältää kalsiumia, joka on olennaista myös kaltaiselleni aikuiselle ihmiselle, sikäli mikäli haluan taistella osteoporoosia vastaan.
- Osteoporoosi on naisten tauti. Sä olet ylipainoinen keski-ikää lähestyvä mies.
- Oletko sä joku sovinisti?
- En. Mikä toi on?
- Mitä, sehän on puolitoista litraa kokista.
- Meinaatsä juoda tän kaiken leffan aikana?
- Tottakai. Se on KASVISuutejuomaa. Eikö äiti opettanut, että kasvikset pitää syödä?
- No just. Mitä leffaa me meinataan kattoa?
- No ajattelin että tää Boob Girls in Savannah 7.
- Tissileffa?
- Äppäppäp! Gerontologi Karen Weatherbyn tekemän tutkimuksen mukaan hyvinvarusteltujen naisten rintojen tuijottelu on terveellistä ja lähes yhtä fyysisesti rasittavaa kuin liikunnan harrastaminen, ja voi kaiken lisäksi lisätä jopa viisi vuotta eliniänodotteeseen! Mä yritän elää terveellistä elämää ja sä vaan paheksut! Tiesitsä, että tollainen negatiivisuus on kuolemaksi?
- Jaa?
- Joo! Lääkäriseura Duodecimin tutkimus sanoo, että negatiiviset ihmiset elävät jopa 15,7 vuotta vähemmän kuin ne, joilla on positiivinen asenne!
- Ojennas niitä poppareita.

0 vastalausetta: