Pages

Lääketeollisuus haluaisi lisätä itselääkintää

30.3.12

"Lääketeollisuus haluaa vauhdittaa itselääkintää myös Suomessa. Sen tilaaman selvityksen mukaan Kelan korvausmenoja voitaisiin vähentää tuntuvasti vapauttamalla useampia lääkkeitä reseptipakosta.

Pelkästään allergialääkkeiden siirto itsehoitolääkkeeksi vähentäisi lääkekorvausmenoja noin 5,5 miljoonalla eurolla. Yhteiskunta saisi säästöä myös siitä, että reseptien hankkimisesta aiheutuvat lääkärikäynnit vähenisivät. Potilaat sen sijaan maksaisivat lääkkeistään enemmän.

Moni Ruotsissa itsehoitoon siirretty lääke on Suomessa yhä reseptivalmiste. Toisaalta Suomessa on itsehoitolääkkeinä valmisteita, joita ei muualla saa ilman reseptiä. Tällaisia valmisteita on muun muassa jälkiehkäisypilleri.

Itselääkintää jarruttaa selvityksen mukaan muun muassa Kela-korvauksen puute sekä työterveyshuollon halu vastaanottaa potilaita sen sijaan, että ohjaisivat heitä itsehoidon piiriin.
" (HS)*ringaling*
- Iso lääkefirma, toimitusjohtaja puhelimessa.
- Täällä toisen ison lääkefirman toimitusjohtaja puhelimessa.
- No hei.
- Hei.
- Mitäpä asiaa?
- Tiedän, että olemme kilpailijoita, mutta meillä voisi olla yhteinen vihollinen.
- Ai mikä?
- Apteekit.
- Kerro lisää.
- Kas kun nykyään apteekeissa saa vaihtaa lääkkeen samaa lääkeainetta sisältävään edullisempaan tuotteeseen farmaseutin avustuksella, meidän kalliit lääkkeet eivät myy.
- Totta.
- Sellaista ajattelin ehdottaa, että mitäs jos rasvattais tuota hallitusta siten, että ne vapauttaisivat enemmän reseptilääkkeitä markkinoille.
- Mitäs se auttaisi?
- No katsos, sitten voidellaan lääkäreitä lisää. Ja sitten kehotetaan niitä sanomaan, että tässä, tällaista lääkettä määrään ja se on reseptivapaata että voit ihan suoraan JUST TÄMÄN lääkkeen hakea sieltä apteekista, ei ole syytä jutella farmaseutin kanssa.
- Mitenkäs nämä tutkimukset siitä, että oikeastaan lääkkeitä syömällä ei ihminen parane vaan elintapojansa muuttamalla?
- No laitetaan vähän rahaa lisää pöytään ja sanotaan etteivät kerro potilaille.
- Nerokasta!

0 vastalausetta: