Pages

Hallitus pohtii ruuan alv:n nostoa 17 prosenttiin

15.3.12

"Ruuan hinta saattaa kallistua lähitulevaisuudessa. HS:n tietojen mukaan hallitus pohtii viikon päästä pidettävässä kehysriihessään ruuan arvonlisäveron nostamista nykyisestä 13 prosentista 17 prosenttiin.

Ratkaisu olisi poliittinen kompromissi, joka lisäisi arvion mukaan valtion verotuloja vuosittain noin 500 miljoonalla eurolla.

"Demarit vastustivat aikanaan ruuan alv:n alentamista, joten heille sen korottaminen ei olisi mikään ongelma. He tarvitsisivat sitä yleisen alv:n korottamisen välttämiseksi", kokoomuslähde puntaroi.

Demareiden puolelta asiaa ei haluttu kommentoida keskiviikkona. Niin Sdp:stä kuin muista hallituslähteistä korostetaan, ettei tästä tai muistakaan kysymyksistä ole vielä päätöksiä.

Veronmaksajain keskusliiton arvion mukaan kaikkien arvonlisäverokantojen nostaminen yhdellä prosenttiyksiköllä lisäisi valtion tuloja 700 miljoonalla.

Ruuan alv:n alentamisesta päätettiin keskustan ja kokoomuksen johtaman hallituksen neuvotteluissa 2007. Sdp oli tuolloin oppositiossa. Kaupparuuan alv päätettiin tuolloin laskea 17:sta 12 prosenttiin.

Vuonna 2009 kaupparuuan alv päätettiin nostaa 13 prosenttiin ja ravintolaruuan alv laskea 22:sta 13 prosenttiin.
" (HS)- Kop kop ja nuijaa pöytään. Se olis budjettiriihen paikka. Mistäs kiskotaan rahaa?
- Voitais nostaa veroja.
- Progressiivisia? Siitä ei rikkaat tykkää.
- No ei tietenkään progressiivisia. Ensinnäkin me ollaan porvarihallitus ja toisekseen rikkailla on varaa palkata itselleen verojuristeja melkein lailliseen veronkiertoon.
- Perhana, oikeassa olet. Mitäs sit tehdään?
- Nostetaan ruoan alvia. Paljon maksajia.
- Eli siis elämän perustarpeisiin kajottaisiin? Siitä tulee kyllä sanomista.
- No?
- Taantuma ja kaikkea. Ihmisillä on muutenkin vähän rahaa. Nyt niillä menisi jo valmiiksi pieni budjetti kokonaisuudessaan kauppaan. Lisäksi kun Suomessa tuo suurten kauppaketjujen katemalli on prosentuaalisesti huomattavasti suurempi kuin toisaalla maailmassa, saattaa ruoan hinnan kipuraja tulla vastaan.
- Höpsis. Minulla on ratkaisu tähän.
- Niinkö?
- Juu. Kalja.
- Kalja?
- Kaljaan on aina rahaa. Säädetään laki jonka mukaan on pakko ostaa kaljaa. Sitten kassalla otetaan kaljat pois ja käytetään niistä säästyvät rahat kumoamaan alvinkorotus hinnassa!
- Mutta entä jos tahtoo ostaa kaljaa?
- Tämä maa on täynnä ryyppäreitä ja alkoholisteja. Haluatko tukea niiden rappiota, maanpetturi?

2 vastalausetta:

Anonyymi kirjoitti...

NYT TUNTUU UNOHTUNEEN KOKONAAN SE MIKSI KUNNAT, VALTIOT JA MAAT YLEENSÄ OVAT OLEMASSA. NÄIDEN KAIKKIEN OLEMASSAOLON PERUSTARKOITUS PITÄSI OLLA KANSALAISTENSA HYVINVOINNIN TURVAAMINEN. AINAKAAN SUOMEN VALTIO EI NÄIN TEE. EI EDUSKUNTA, MINISTERIT JA KANSANEDUSTAJAT ENÄÄN EDUSTA SUOMEN KANSAA.

JO ANTIIKIN AIKANA ROOMASSA TARJOTTIIN KANSALLE LEIPÄÄ JA SIRKUSHUVEJA. JOS SUOMESSA TUOSTA TOTEUTUISI EDES PUOLET, ELI KANSA SAISI LEIPÄÄ, VOISI KANSA OLLA EDES JOTENKIN TYYTYVÄINEN.

NOSTAKAA RUUAN VEROTUS, NIIN NÄETTE MITEN KANSA REAGOI!!

HYVÄT PÄÄTTÄJÄT. NYT OLISI KORKEA AIKA LOPETTAA OMAAN PUSSIIN PELAAMINEN JA NÄYTTÄÄ, ETTÄ OSAATTE TOIMIA SUOMEN JA SEN KANSAN HYVÄKSI.

Tuomas kirjoitti...

Nimimerkillä "Yksi monista"?