Pages

Sydänkohtausriskin voi tulevaisuudessa ennustaa verikokeella

29.3.12

"Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään uuden verikokeen, jonka avulla voi paljastaa suuren sydänkohtausriskin omaavan henkilön. Verikokeen avulla sydänkohtausriski voi paljastua jopa kahta viikkoa ennen todennäköistä kohtausta. Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -julkaisussa, ja siitä uutisoi Medicalnewstoday.com -sivusto.

Tutkijaryhmän johtaja, sydänlääkäri Eric Topol kertoo, että jos uusi verikoe osoittautuu lisätestausten jälkeen luotettavaksi, lääkärit voivat tulevaisuudessa hyödyntää sitä paremmin potilastyössä sellaisten potilaiden kanssa, joilla on korkea sydänkohtausriski. Kokeen avulla mahdollinen tulossa oleva sydänkohtaus voitaisiin ehkäistä ajoissa.

Tutkijoiden mukaan akuutti sydänkohtaus on nykyisellään vaikeasti ennustettavissa, vaikka diagnoosin määrittely ja sepelvaltimotaudin hoito ovatkin parantuneet. Tutkijoiden mukaan lääkärit kaipaavat kipeästi uutta keinoa selvittää sydänkohtauksen riski.

Tutkimuksessa havaittiin, miten verisuonisto heikentyy ja tietyt solut hiutaloituvat sydänkohtauksen lähestyessä. Sydänkohtauksen merkkejä alkaa muodostua kehossa jo päiviä ennen varsinaista kohtausta. Sydänkohtauksen aiheuttaa sydämessä oleva verihyytymä, joka estää verenkierron sydämessä. Verisuonen seinämässä olevat CEC-solut (circulating endothelial cells) hiutaloituvat kun verisuoni heikkenee. Sydänkohtauspotilaalla CEC-solut muuttuvat, jolloin ne pakkautuvat yhteen ja irtoavat verenkiertoon.

Tutkimukseen osallistuneista 90 henkilöstä 50 sai sydänkohtauksen. Sydänkohtauksen saaneilla oli yli nelinkertainen määrä CEC-soluja verenkierrossaan. Lisäksi CEC-solut olivat muuttuneet sydänkohtauspotilailla.

Yhdysvalloissa sydänkohtaukseen kuolee yli 600 000 henkilöä vuodessa. Usein potilaat tulevat lääkäriin rintakipujen takia, mutta koska heistä ei löydetä mitään vikaa, he palaavat kotiin – ja saavat sydänkohtauksen muutaman päivän sisällä. Useassa tapauksessa on ollut kyse CEC-solujen irtoamisesta verisuonen seinämästä, ja useiden tapahtumien myötä verihyytymän muodostumisesta.
" (Poliklinikka.fi)- ...Ja noin, sillä lailla verikoe otettiin. Nyt laitetaan sitten tuonne meidän sentrifugiin ja tarkistellaan CEC-soluja...
- No, miltä näyttää?
- Oho.
- Mitä?
- Tuota, tehdäänpä toinen koe.
- Mitä?
- Kirjoittakaa tuohon nopeasti nimenne.
- Täh?
- Tuohon noin.
- Okei. Mitä. Tämähän on lasku, mitä ihm--urk!
- Huh! Kerkesi!

0 vastalausetta: