Pages

Rooleissa Aku Hirviniemi ja Vesa-Matti Loiri: "Ei todellakaan lastenelokuva"

10.2.12

"Varasto on ohjaaja Taru Mäkelän kehuttu uutuuselokuva maalitehtaan työntekijöiden rosoisesta arjesta iloineen ja suruineen.

"(Epä)romanttiseksi" komediaksi mainostetussa, duunarimaailmaan sijoittuvassa tarinassa, ärräpäitä päräyttelevät muun muassa Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Aku Hirviniemi ja Esko Salminen. Sivuosassa nähdään myös Suomen ehkä tunnetuin tähti, Vesa-Matti Loiri.

Joillekin vanhemmille tuttujen naamojen esiintyminen K7-merkinnän saaneessa elokuvassa on merkinnyt "takuuta" siitä, että kyseessä on perhe-elokuva.

- Me tyhmänä veimme lapset elokuvateatteriin, koska luulimme, että Putouksesta tuttu Aku Hirviniemi olisi tuttuna lastenhahmona kuten Munamieskin oli. Emme odottaneet häneltä törkeää elokuvaa vaan hauskaa kokoperheen sketsiä, Iltalehteen yhteyttä ottanut pettynyt perheenisä sanoo.

Miehen mukaan Varasto osoittautui niin rajuksi, että perhe poistui elokuvateatterista kesken näytöksen vain puolen tunnin kuluttua.

Kuvaohjelmien ikärajoista vastaavassa Mediakasvatus ja kuvaohjelma keskuksessa (MEKU) ei yllätytä yhteydenotosta.

- Mekin olemme saaneet elokuvasta jonkin verran palautetta, erityisesti kielenkäytöstä. Ymmärrän kyllä vanhempien näkökulman: minäkään en veisi lastani katsomaan sitä, koska se on selvästi aikuisille suunnattu komedia, ylitarkastaja Maarit Pietinen toteaa.

Ylitarkastajan mukaan Varaston ikärajaksi päätettiin seitsemän vuotta, koska "korkeampaakaan ei saatu kaivettua".

- Ikärajat perustuvat elokuvan haitallisuuteen. Haitallisuusperusteet perustuvat puolestaan siihen, että tieteellisessä tutkimuksessa on todettu jokin asia haitalliseksi lapsen psyykkiselle kehitykselle, Pietinen selittää.

Varasto tarkastettiin viime vuoden puolella, jolloin uudet haitallisuusperusteet - väkivalta, seksuaalinen sisältö, ahdistus, huumeet ja päihteet - eivät olleet vielä käytössä.

- Varastossa seksi on toteutettu niin viitteellisesti - esimerkiksi sängyssä peiton alla - ettei ikärajaa voinut meidän sen hetkisten perusteiden mukaisesti seitsemää korkeammaksi asettaa. Ja kielenkäyttö ei ole haitallisuusperuste, Pietinen toteaa.

Ihmiset kuvittelevat usein, että elokuvien ikäraja on yhtä kuin suositus kohdeyleisön iästä. Tämä ei pidä paikkansa.

Pietisen mukaan MEKU:n toiveissa onkin tulevaisuudessa erillinen merkintä ikärajan lisäksi siitä, jos elokuva sisältää esimerkiksi runsaasti kiroilua.

- Mutta on myös kiinnostavaa, että jotkut ovat menneet katsomaan Varastoa, koska siinä on samoja näyttelijöitä kuin Putouksessa. On aika erikoista käytöstä aikuisilta, ettei tajuta sitä, että näyttelijät näyttelevät hyvinkin erityyppisissä elokuvissa, Pietinen toteaa.
" (IL)- Hävytöntä!
- Inhottavaa!
- Kamalaa!
- Yhhyh!
- En kerta kaikkiaan voi käsittää tätä, miten on mahdollista, että tuo elokuva oli niin kuvottava kiroilufestivaali! Ja siinä oli seksiäkin!
- Vaikka siinä oli tuttuja näyttelijöitä!
- Niin! Ja K7-raja!
- Vesa-Matti Loirikaan ei ollut leppoisasti Uunona, vaikka se normaalisti on!
- Ja Aku Hirviniemi ei esittänyt Munamiestä, vaikka se normaalisti on Riku Nieminen kun esittää!
- Hävytöntä!
- Iskä ja äiti, mennääks me nyt kattomaan joku toinen elokuva?
- Ei kun me vuokrataan. Otetaan vaikka se Black Swan, siinähän on Natalie Portman joka esitti sitä prinsessaa uusissa Tähtien sodissa. Se sentään on turvallinen valinta.

2 vastalausetta:

Ana kirjoitti...

"On aika erikoista käytöstä aikuisilta, ettei tajuta sitä, että näyttelijät näyttelevät hyvinkin erityyppisissä elokuvissa"

Ehkä vähintä vois pyytää, muttei näköjään voi.

Joo, mennään vuokraa se Black Swan. Joutsen - se on varmaan kiva! :-D

Anonyymi kirjoitti...

Ja hei siinä on se tyttö siitä That 70's show-komediasarjasta! Se on varmaan joku tosi hauska komedia :D