Pages

Ankea lapsuus tekee itikasta äkäisen

30.5.12

"Aamu-tv:n haastattelema hyönteistutkija Juhani Itämies kertoo, että viime vuosina on ollut melko tavallista, että hyttysiä alkaa näkymään jo toukokuun puolella.

- Kun kevät on aikaistunut ja lämmennyt, niin luonto sen mukana siirtää rytmiä. Hyttyset kuoriutuvat pari kolmekin viikkoa aikaisemmin kuin vaikkapa 30-40 vuotta sitten, Itämies kertoo.

Itämies arvioi, että tänä kesänä hyttyssuma on pahimmillaan viikon parin sisällä. Hyttysten määrä loppukesällä riippuu siitä, miten paljon kesällä sataa vettä.

- Hyttysen toukat tarvitsevat pientä rapakkoa ja ojan pohjaa. Jos on kuiva kevät ja kuiva kesä, niillä menee huonosti, ja tietysti päinvastoin.

Tutkijan mukaan eri hyttyslajien ihoon ruiskuttamat aineet voivat vaihdella, ja siten ihokin reagoi hyttysenpistoihin joskus voimakkaammin, joskus lievemmin. Hyttysten äkäisyys voi puolestaan johtua siitä, millaisissa olosuhteissa hyönteinen on elänyt toukkavaiheessa.

- Jos toukat saavat vähän ravintoa, elävät niin sanotusti "köyhissä olosuhteissa", silloin aikuisella hyönteisellä on suurempi hätä etsiä uhria ja löytää verta, Itämies kertoo.

Hyönteistutkija kertoo suojautuvansa hyttyisiltä samalla tavalla kuin muutkin: kohtalainen määrä hoituu hyttysmyrkyillä, isompi määrä vaatii jo mehiläishoitajan päähineen. Pieneen määrään hyttysiä hän ei varaudu mitenkään, vaan antaa niiden pistää.

- Kun hyttysiä ei lätkäise ihoon, niiden sylkirauhasissa ja imukärsässä olevia aineitakaan ei purskahda niin paljon iholle. Ne lähtiessään jopa imevät aavistuksen verran aineista takaisin. Näin reaktiokin jää pienemmäksi.
" (Yle)


- Äiti!
- No mitäpä, Heidi?
- Nyt mä tiedän mikä musta tulee isona.
- Ai?
- Joo. Mä lähden pois näistä kurjista ja nälkäisistä oloista. Mä aion tehdä itsestäni jotain! Mä opiskelen ensiksi biologiksi, sitten mä pyrin selvittämään kaiken sen, mitä luonnossa on ja kuinka se toimii! Sitten kirjoitan väitöskirjan ja useita artikkeleita hyönteispopulaatiosta.
- Etkä kirjoita.
- Täh.
- Heidi, sä olet hyttynen. Sä elät kolmesta neljään viikkoa ja kuolet pois. Susta ei koskaan tuu mitään muuta kuin raato.
- Mutta...se on niin epäreilua! Maailma on epäreilu!
- Niin. Elämä imee. Ime sinäkin.

0 vastalausetta: