Pages

Auta lähimmäistäsi – uskovaista ei juuri myötätunto motivoi

7.5.12

"”Auta lähimmäistäsi”, kertovat useat uskonnolliset teokset. Tuore yhdysvaltalaistutkimus kuitenkin kertoo, että läheistä autettaussa erittäin uskovaisia ihmisiä ohjaa myötätunto harvemmin kuin ateisteja tai agnostikkoja.

Alunperin Social Psychological and Personality Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että esimerkiksi uskovaisten anteliaisuutta ohjaa harvoin myötätunto. Tulokset kiistävät väitteen, jonka mukaan anteliaisuuden takana olisi puhdas auttamisen halu ja myötätunto. Tutkijat arvioivat Medical Xpressin artikkelissa, että uskovaisia ihmisiä ohjaa enemmän moraalinen pakko kuin aito huoli toisesta.

Tutkijat tekivät kolme erillistä koetta. Ensimmäisessä analysoitiin yli 1300 amerikkalaisen vastauksia lähimmäisten auttamisesta ja kävi ilmi, että ”ei-uskovat” ja ”vähän uskovat” auttoivat koditonta, luovuttivat paikkansa julkisessa kulkuvälineessä toiselle ja lainasivat tavaroitaan todennäköisemmin kuin itsensä uskovaiseksi luokittelevat ihmiset.

Toisessa kokeessa 101 henkilöä katsoi kaksi köyhän lapsen arkea sisältävää videota. Toinen video oli neutraali ja toinen tunteisiin vetoava. Sen jälkeen henkilöiltä kysyttiin, kuinka monta dollaria (0-10) henkilö antaisi videoiden lapsille. Ei-uskovaiset olivat valmiita antamaan useammin rahaa sydäntäsärkevän videon lapselle.

Kolmannessa kokeessa 200 opiskelijalta kysyttiin ensin, kuinka myötätuntoiseksi he tunsivat olonsa sillä hetkellä. Tämän jälkeen he pelasivat eräänlaista peliä, jossa joko piti antaa rahaa muukalaiselle tai rahaa sai itse. Jos rahaa sai, sitä oli mahdollisuus antaa toiselle peliä pelaavalle henkilölle. Huomattiin, että ei-uskovaiset jakoivat voittojaan auliimmin muille opiskelijoille.
" (Tohtori.fi)


- Päivää, tutkimuksen tilaaja!
- Päivää, tutkimuksen toteuttaja.
- Mitä saisi olla?
- Tarvitsisin tutkimuksen uskovaisuuden vaikutuksesta myötätuntoon.
- Eipä se taida juuri vaikuttaa, riippuu varmaan enemmän se, että onko ihminen hyvä tyyppi vai ei.
- Haluaisin silti käyttää varojani nollatutkimukseen.
- Asia selvä! Millaisia tuloksia haluaisitte?
- Tällä kertaa haluaisin, että tutkimuksessa uskovaiset olisivat myötätunnottomia. Aattele miten raflaavaa uutista siitä saisi.
- No tämä selvä. Alamme heti haastatella ihmisiä, joita otamme tutkimukseen.

***

- Päivää.
- Päivää.
- Oletteko uskovainen?
- Olen.
- Oletteko mukava jätkä?
- No minähän oon aivan helvetin mukava jätkä.
- Valitan, teille ei ole tilaa tutkimuksessamme.

***

- Päivää.
- Päivää.
- Oletteko ateisti?
- Olen.
- Oletteko mukava jätkä?
- Haista sinäkin jo.
- Valitan, teille ei ole tilaa tutkimuksessamme.

***

- Jaha, saimme seulottua 200 ihmistä joilla teimme tutkimuksen. Tulokset ovat kuten sovittiin.
- Kiitos! Onneksi tieteellisellä tutkimuksella voi nykyäänkin todistaa faktoja maailmaan.

0 vastalausetta: